Jubilæumsnyhed: Nu åbner Mols Bjerge-stien med en Nationalpark Hike

15-05-2019

Nationalparken indvier i sit 10-års jubilæumsår Mols Bjerge-stien, der med sine 60 kilometer er i superligaen for danske vandrestier

Kan du lide at gå i naturen, og vil du gerne opleve Danmarks istidslandskab nummer ét, overdrevsnatur i særklasse, dybe skove og mageløse udsigter?

Så kan du se frem til åbningen af Nationalpark Mols Bjerges nye 60 kilometer vandreoplevelse, Mols Bjerge-stien.

Stien har officiel åbning i parkens 10-års jubilæumsår fredag 24. maj klokken 14, hvor Kim Lykke Jensen, formand for Syddjurs Kommunes Udvalg for natur, teknik og miljø, åbner stien under med en højtidelighed på p-pladsen ved Kalø Slotsruin.

Herefter bliver det festligt, når starten går til tre dages Nationalpark Hike med tres deltagere og overnatning i luksuscamp, bagagetransport og kulinariske oplevelser.

Går gennem parken

Hermed er der lagt op til kvalitetsvandreoplevelser på en sti, der lever op til de internationale krav til en kvalitetsvandrevej.

Det betyder, at der er stor variation i landskaber, natur, vandreunderlag og udsigter undervejs, og at der er god opmærkning, kulturelle oplevelser, mulighed for overnatning og meget andet.

Mols Bjerge-stien løber gennem nationalparkens unikke istidslandskab mellem Kalø og Ebeltoft, og på turen viser Danmarks istidslandskab sig fra sin allerbedste side.

Kæmpebakker og dødishuller De fleste kender dødislandskabet i Mols Bjerge, der gennem tiderne har tiltrukket mange naturelskere, og det landskab kommer vandrere på Mols Bjerge-stien igennem.

Færre mennesker er måske klar over, at de enorme bakkepartier, der ligger som en rand rundt om Ebeltoft og Kalø vige, også er istidsskabte.

De bakker, kaldet randmoræner, består af det sandede materiale, isen skubbede foran sig til Syddjursland og efterlod i det nuværende nationalpark-område, da isgletsjerne på grund af ændringer i klimaet stoppede med at bevæge sig frem og i stedet for begyndte at smelte væk.

Nu står de buede bakkepartier tilbage som et vidne om isens kolossale kraft, og Mols Bjerge-stien kommer randmorænebakkerne rundt.

Går tre etaper

Der er tre etaper på Mols Bjerge-stien.

Hver etape er ca. 20 kilometer svarende til en dagsvandring.

De tre etaper er Kaløetapen, Bjergetapen og Ebeltoftetapen.

Kaløetapen mellem Kalø og Femmøller byder på store gamle bøgeskove ud mod Kalø Vig og derfra videre gennem engene omkring Kolå.

Her kan man opleve fugleliv og mange smukke engblomster.

Derefter går Kaløetapen op på selve randmorænen med en fantastisk udsigt over vigen.

Bjergetapen går i en cirkel-rute gennem Mols Bjerges bugtende dødislandskab og tilbyder højdemeter som ingen andre steder i landet, storslåede åbne landskaber og den ene panoramaudsigt efter den anden.

Ebeltoftetapen mellem Femmøller og Ebeltoft går gennem de fine gamle plantager til den nyrestaurerede Ørnbjerg Mølle, hvor møllehjulet stadig snurrer, og videre gennem Ulstrup Ådal til Stubbe Sø for endelig at følge den nedlagte gravlevbane det sidste stykke til Ebeltoft.

Frivillige på job

Nationalparkens frivillige har lagt et gevaldigt stykke arbejde i at finde, aftale, kortlægge og opmærke ruterne.

Det arbejde, der blandt andet handler om at finde stistykker, der lever op til kvalitetskravene, og hvor det samtidig er muligt at få lov til at lægge stien, gør Mols Bjerge-stien til et virkeligt mesterstykke.

Arbejdet har stået på gennem to år, og flere af nationalparkens frivillige er ligefrem blevet specialister i Mols Bjerge-stien.

Stien er markeret på diskrete grønne skilte med hvid skrift på egetræspæle, der falder flot ind i landskabet.

Stien er etableret af Nationalpark Mols Bjerge i samarbejde med Naturstyrelsen Kronjylland, Syddjurs kommune og en række private lodsejere og med støtte fra Friluftsrådet

Praktisk

Det har fra projektets begyndelse været målet, at ruten skal leve op til de forventninger, som også rutinerede vandrere har. Bjergeetapen har allerede det blå stempel fra Dansk Vandrelaug og hele stien er ved at blive certificeret internationalt af European Ramblers Association

Der er start- og slutsteder ved henholdsvis Kalø Slotsruin, Femmøller Efterskole og Fregatten Jylland

Ruten er bundet sammen af buslinje 123, så det er let at komme tilbage til sit udgangspunkt

Ruten ligger allerede nu på appen Nationalpark Mols Bjerge, der kan downloades gratis fra Google Play og AppStore

Mols Bjerge-Stien er også indtegnet på årets nye nationalparkkort, ligesom nationalparken udgiver en roadbook til vandreoplevelsen

Køb billet til Nationalpark Hike

Hvis du gerne vil deltage i Nationalpark Hike, kan du stadig nå at booke en billet på nationalparkoutdoor.dk