Børn fra Feldballe Friskole hjælper nationalparken med at skabe signaturdyr
20-08-2019Det fredede markfirben lever godt i Nationalpark Mols Bjerge. Nu hjælper Feldballe Friskoles børn med at skabe fortællinger om firbenet
Børn fra Feldballe Friskole. F.v.: Frederikke Mikkelsen (0. kl.), Felix Høegh (1. kl.), Berthel Lerager (1. kl.) og Gry Hvidbjerg Winther (0. kl)
For nylig fik 15 børn fra 0. – 6. årgang på Feldballe Friskole en anderledes skoledag.
Nationalpark Mols Bjerge havde nemlig inviteret dem til workshop for at arbejde kreativt med et nyt signaturdyr for nationalparken.
Sammen med børne-tv-stjernen Jacinta Madsen, bl.a. kendt fra MonsterBuster på Ramasjang, lavede de 15 børn kreative fortolkninger af markfirbenet.
Det fredede markfirben er nemlig blevet valgt til at være det dyr, nationalparken gerne vil bruge til at formidle fortællinger til børn.
Firben er nuttede
Måske de voksne kunne tænke, at et firben ikke er så appellerende og nuttede, som pelsdyr er det.
Da tager de fejl.
Efter at have set fotografier af markfirben placerede børnene fra Feldballe Friskole nemlig lodder i forskellige skåle med påklistrede udsagn som ”nuttet”, ”venlig”, ”ulækker” m.v. , og de valgte konsekvent ”nuttet” og ”venlig”. Ingen valgte ”ulækker”.
Kommunikations- og projektmedarbejder Nicole Wolter fortæller: Børn er umiddelbare og siger deres mening - og børnene fra Feldballe Friskole synes, markfirben er nuttede. Det er vi glade for, da markfirbenet er en glimrende eksponent for nationalparkens natur. Markfirben elsker nemlig de sandede bakker i nationalparken.
Klistrer sammen
Inden den kreative klippe-klistre session blev fløjtet i gang, fik børnene en grundig indføring i fakta og karakteristika ved markfirbenet.
Deres kreativitet var stor. Med limpistoler, posca-tuscher, skrald og ting fra naturen lykkedes det dem at få skabt 15 unikke værker.
I præsentationen af deres mesterværker fortalte børnene deres helt egne små historier om markfirbenet.
Et af de absolut mest spændende ting ved markfirbenet er - ifølge børnene - at det er i stand til at smide sin hale og lade fjender tro, at de har fanget byttet, hvorefter markfirbenet smutter hurtigt videre uden halen – og derefter får en ny hale.
På sejheds-barometeret scorer det også højt, at hannerne kan skifte farve til en flot grøn for at gøre indtryk på hunnerne.
Børnene har talt
Børnenes fortællinger er så gode, at de indgår som inspiration, når nationalparken i den kommende periode arbejder videre med markfirbenet som signaturdyr for nationalparken.
Markfirbenet skal nemlig blive til en karakter, der formidler historiefortælling til områdets yngste besøgende.
Når vi ud i fremtiden skal lave bøger og måske også et plysdyr med markfirbenet, så har vi nu fået en hel del gode tips af vores små verdensborgere her fra Syddjurs, slutter Nicole Wolter.