Vi indvier snart nye rideruter i nationalparken

24-10-2018

Nationalpark Mols Bjerge har sammen med lokale ryttere og Naturstyrelsen Kronjylland skabt bedre rideoplevelser i Mols Bjerge

Ikke ti vilde heste, men en flok meget venlige heste med ryttere er til stede, når lokale ryttere, Naturstyrelsen Kronjylland og Nationalpark Mols Bjerge på søndag 4. november kl. 14 indvier 25 km ridestier i Mols Bjerge.

Det foregår på trekanten ved Helligkilden, hvortil heste og ryttere kommer ridende ad de nye ridestier fra fire forskellige startsteder i bjergene.

Der en officiel åbning med en forfriskning og præsentation af en helt nyt ridekort, der er produceret af nationalparken på naturstyrelsens kortunderlag.

Det er således en dag med heste og ryttere rigtig mange steder i bjergene, og det kan være et betagende syn at nyde i det friske efterår.

Alle veje fører til Mols

De fire startsteder tilbyder på dagen rideture i forskellige længde.

Der starter to ture kl. 12 fra trailerpladsen ved Strandkær. Der er en tur på ca. 8 km til mødestedet og 4 km retur, og en anden tur på ca. 6 km og 4 km retur.

Der er også start fra trailerpladsen ved Agri Bavnehøj kl. 11.30. Turlængden er ca. 9,5 km til mødestedet og 1,5 km retur.

Viderup ved Naturbørnehavens plads er også et startsted. Her starter rytterne først kl. 13 på en tur på ca. 4 km til mødestedet og 2 km retur efter åbningen.

Endelig er der en ridetur fra Dyssegården kl. 12 på ca. 8 km til mødestedet og 2 km retur. Hvis man kommer langvejs fra, er her også mulighed for at opsætte en midlertidig indhegning til hestene.

Folde udfordrer ryttere

Den direkte årsag til at gå i gang med at forbedre rideruterne, er de nye storfolde i Mols Bjerge.

Storfoldene har stor betydning for naturplejen, men har samtidig gjort det svært at ride i det gamle ridestisystem uden ustandseligt at skulle af hesten for at trække igennem lågerne.

Lokale rideklubber og ryttere gjorde under Nationalpark Mols Bjerges arbejde med at lave ny nationalplan for 2018-24 opmærksom på de nye udfordringer.

Derfor tog nationalparken fat om tøjlerne og gik ind i et tæt samarbejde med rytterne og Naturstyrelsen Kronjylland om at forbedre rideruterne.

Holder stormøder

I den forbindelse har der været to stormøder med de lokale rideklubber, hvor lokale rytterne har budt ind med deres store viden om rideforhold i Mols Bjerge.

Med de nye ridestier kan ryttere fremover ride på deres heste på opmærkede stier hele vejen rundt om Mols Bjerge, og de vil samtidig kunne benytte to tværgående stier.

Også de tværgående stier går uden om de nye store indhegninger, og det betyder, at rytterne ikke ustandseligt skal stige ned og op på deres heste for at åbne låger.

Den længste rute er på over tyve kilometer.

Der er rig mulighed for at kombinere ruterne på forskellige måder, så man kan ride både endnu længere og kortere ture.

Parkering for heste

Rideruterne i nationalparken bliver dagligt benyttet af de lokale ryttere, men der kommer også rigtig mange ryttere på besøg med deres heste for at nyde Mols Bjerge.

Derfor er det vigtigt med centrale steder, hvor der er de rette faciliteter.

Ridestierne kan selvfølgelig tilgås fra flere forskellige indgange til Bjergene, men meget vigtige, især for ryttere og heste på besøg, er de to hestetrailerpladser ved henholdsvis Agri Bavnehøj og Øvre Strandkær.

De pladser bliver naturlige indgange til bjergene på grund af deres beliggenhed tæt på det asfalterede vejnet, deres rummelighed og faciliteter.

Her er nemlig plads til at sætte hestetraileren, der er bomme til at binde hestene, og der er drikkevand, hvis hesten er tørstig efter en hård tur i det smukke kuperede terræn.

Praktisk

Hvis man kommer længere fra er der mulighed for at opsætte en midlertidig indhegning til hestene ved Dyssegaarden. Kontakt Søren Haubro på telefon telefon 2515 5800

Tilmelding for heste og ryttere til Kristian Herget på Obfuscated Email med angivelse af ønsket startsted

Tilmelding skal ske senest 2. november kl. 12