Nogle stjæler fra alle i nationalparken

22-02-2018

Brændetyve, hærværk på skilte og tyveri af selv meget tunge borde-/bænkesæt er en udfordring – også i Nationalpark Mols Bjerge

Det tomme brændeskur efter tyveriet ser næsten ud, som om det er fejet.

Langfingrede tyveknægte kan være et problem.

Det er det også i forhold til det store arbejde, som frivillige i Nationalpark Mols Bjerge gør for, at både lokale borgere og gæster kan nyde nationalparken og lære om istiden, naturen og kulturhistorien.

Senest har det udviklet sig til en (dog mindre) epidemi af tyveri af brænde, som frivillige i nationalparken har sørget for ligger klar ved shelters til de folk, der godt kan lide at sidde omkring bålet, før de skal sove primitivt ude i naturen.

Fra et shelter ved Strandkær er senest forsvundet, hvad der svarer til et læs brænde hver dag hen over tre dage. Pågældende brændetyv har simpelthen hentet et læs brænde hver dag, indtil brændeskuret stod gabende tomt.

Laver fællesskaber

Kristian Herget, der til daglig arbejde med friluftsliv i Nationalpark Mols Bjerge, er ked af tyveriet.

”Vi har frivillige, der arbejder med at give andre mennesker gode oplevelser i naturen. Måske har de brugt en hel dag på at stable brænde i et brændeskur. Når de kommer igen dagen efter, er det hele væk. Det ser endda ud, som om brændetyven har fejet efter sig,” siger Kristian Herget.

Områdets små og større virksomheder påskønner også at kunne henvise gæster til for eksempel vandrestier.

”Men det er irriterende, når de kommer tilbage og fortæller, at et skilt er forsvundet, og at de er gået helt forkert og måske har måttet gå store omveje,” siger Kristian Herget.

Han opfordrer til, at vi alle sammen værner om vores nationalpark.

”Vi skal passe på det, der tilhører os alle sammen. Vi skal respektere dem, der gør rigtigt meget for, at her er rart at være,” siger han.

Selv ret store ting kan forsvinde.

Store borde-bænkesæt

I det store flotte istidslandskab i Mols Bjerge har nationalparken opstillet nogle gedigne borde-/bænkesæt i egetræ.

De er designet uden skinnende metal, så de står flot i naturen, og de er brændemærket med Nationalpark Mols Bjerges logo.

Men selv sådanne mere end mandstunge borde-bænkesæt er forsvundet.

”Tilsyneladende har nogen i nattens muld og mørke kørt hen for at læsse borde-/bænkesættet op på et transportmiddel for at køre det bort,” fortæller Kristian Herget.