Nationalparkens kulturarv skal bestå

04-09-2018

Bevaringsværdige bygninger har brug for korrekt vedligeholdelse. Derfor inviterer Nationalpark Mols Bjerge til workshop om parkens kulturarv

Ejer du et bevaringsværdigt bindingsværkshus, men ved ikke, hvordan du bedst bevarer det?

Er dit hus en perle fra for længe siden, og vil du gerne lære at reparere det gamle murværk ordentligt?

Eller har du stråtag og vil gerne vedligeholde det bedst muligt?

Mange bevaringsværdige bygninger er på private hænder, men det kan være vanskeligt at finde ud af, hvordan man bedst vedligeholder ens historiske bygning.

Nu er der hjælp at hente.

Lørdag 22. september kl. 10 til ca. 16 holder Nationalpark Mols Bjerge temadag om bevaringsværdige huse og det gode håndværk.

Parken samarbejder om arrangementet med Foreningen Stråtag og Verner Nielsen, der er en af ejerne af den bevaringsværdige Holmegaard, hvor arrangementet finder sted.

Kaffe og murværk

Dagen begynder med kaffe og rundstykker, hvortil Verner Nielsen vil fortælle om unikke og smukke Holmegaard, der lægger hus til temadagen.

Herefter vil Torben Lindegaard, Foreningen Stråtag, give en introduktion til vedligeholdelse af bevaringsværdige bygninger, og Minna og Finn Pedersen, Hoed Kalkværk, vil fortælle om fremstilling og traditionel brug af kalk til hvidtning og mørtel.

Herefter går deltagerne ud i fire grupper, som de roterer mellem.

Her får de indsigt i tømmerstand, murer-, kalk- og mørtelstand samt tækkestand.

Endelig får de mulighed for at opleve en gennemgang af Holmegaard, hvor de får syn for sagen - og kan nærstudere og lære om det gode håndværk.

Efter en frokostpause viser Sven Brieske, Hyllested Skovgårde, traditionel håndsmedning af beslag til Holmegaard.

Føre fortid ind i fremtid

Nationalpark Mols Bjerge arbejder ikke alene med istidslandskabet og naturen, men har også fokus på at bevare og styrke parkens helt særlige kulturmiljøer.

Temadagen om bevaringsværdige huse og det gode håndværk har til formål at bidrage med viden til nogle af de mennesker, der ejer bevaringsværdige bygninger, håndværkere og andre, der arbejder med eller har en særlig interesse for godt gammelt håndværk og bygninger.

Arrangementet er det første af sin slags, men det er tanken at holde årligt tilbagevendende workshops om forskellige relevante emner vedrørende korrekt vedligeholdelse af bevaringsværdige bygninger.

På baggrund af deltagernes tilkendegivelser og ønsker planlægger nationalparken programmet for 2019.

Praktisk

Temadag: Bevaringsværdige huse og det gode håndværk

Tidpunkt: Lørdag 22. september kl. 10 - ca. 16

Sted: Holmegaard, Ved Fredsskoven 4, 8400 Ebeltoft

Tilmelding kræves: På Obfuscated Email

Deltagerne får sendt en bekræftelse på tilmeldingen sammen med en kørselsvejledning

Tilmelding efter først til mølle-princippet

Det er gratis at deltage