Gæster kan spørge nationalparkguiden

12-06-2018

Man kan roligt tage på en dagstur til Nationalpark Mols Bjerge, for dygtige nationalparkguider sørger for, at alle gæster får den bedste oplevelse

Nele Lohrum på Agri Bavnehøj 137 m.o.h.. Det højeste sted i Nationalpark Mols Bjerge.

Hvem kan lige fortælle, hvilken rute i Nationalpark Mols Bjerge der passer bedst til en Aarhus-familie med små børn, til to eventyrlystne unge fra Tyskland eller til en midaldrende venneflok fra Sjælland?

Det kan nationalparkguiderne, der igen denne sommer hver evig eneste dag kl. 10-17 er parat til at svare på spørgsmål og uddele brochurer.

De står udvalgte steder i parken fra 30. juni til 12. august.

Verden ser nationalpark

Nele Lohrum er en af nationalparkguiderne. Hun studerer agrobiologi på Aarhus Universitet – og det er hendes andet år som nationalparkguide.

Hun oplever, at verden virkelig har opdaget Nationalpark Mols Bjerge.

”Sidste år kom der vildt mange mennesker fra mange forskellige lande - der er ikke et kontinent, vi ikke har haft gæster fra. Jeg tror, gæsterne vil have modvægt til storbyen og søger mod smukke landskaber og fred og ro. Mange af dem, vi talte med, lagde også vægt på, at nationalparken er så tilgængelig.”

Satte rekord sidste år

Nele Lohrum fortæller, at det er på niende år, parken tilbyder guider, og hvert år er der flere og flere mennesker, der ganske gratis får nyttig viden, et nationalparkkort, bus- og sejlplan eller en brochure, når de besøger nationalparken.

I 2017 blev der faktisk sat besøgsrekord.

I nationalparkbussen, på Nationalparkskibet Skødshoved og ved de tre guide-pladser blev der tilsammen talt 17.002 gæster. Det er en stigning på 69 procent i forhold til 2016.

”Men der har selvfølgelig været en del flere, som guiderne ikke fik mødt,” smiler Nele.

Bjerge trak mere end ruin

Nele Lohrum fortæller, at parken hvert år indtil 2016 har haft flest besøgende ved Kalø Slotsruin. I 2017 var det imidlertid Besøgscenter Strandkær, der trak flest til.

”Det var ikke badevejr sidste år, og mange valgte nok at gå en tur i bjergene i stedet. Og da det var den første sommer med vildheste, efter at de blev sat ud ved Strandkær i efteråret 2016, har det sikkert gjort Strandkær særlig besøgt.”

For at hjælpe gæsterne med at få øje på vildhestene begyndte nationalparkguiderne at lave statistik over hestenes bevægemønster.

”På den måde deler vi ud af egne erfaringer og gør oplevelser tilgængelige for turisterne,” siger Nele Lohrum og understreger, at man ikke skal gå helt tæt på og fodre hestene.

Alle gæster skal hjælpe med at holde hestene vidunderligt vilde.

Praktisk

Mød nationalparkguiderne

Tidspunkt:

Alle ugens syv dage kl. 10-17 i perioden lørdag 30. juni til søndag 12. august

Sted:

Kalø Slotsruin, Besøgscenter Øvre Strandkær i Mols Bjerge og Vibæk Strand i Ebeltoft. Ved Kalø Slotsruin og Øvre Strandkær er der en gratis guidet tur hver dag kl. 14

Nationalparkguiderne er unge mennesker med en uddannelse inden for agrobiologi, marinebiologi og skov & landskab. De har alle været på et kursus for at lære om nationalparken.