Følg livestream fra tårnfalkens liv

17-04-2018

Nationalpark Mols Bjerge giver fugle-interesserede mulighed for at følge livet i tårnfalkekassen på Jagtslottet på Kalø Gods

Hunnen på et kuld af unger fra sidste års livestreaming fra tårnfalkekassen på Jagtslottet på Kalø Gods.

Hvis man er interesseret i fugle, eller blot nysgerrig, er der hen over forår og sommer en helt unik mulighed for at følge med i livet hos et tårnfalkepar.

Nationalpark Mols Bjerge livestreamer nemlig firetyve syv fra tårnfalke-kassen på Jagtslottet på Kalø Gods.

Hertil kommer, at nationalparken klipper de allerbedste bidder af optagelser sammen til en række små film, hvor naturvejleder Marianne Graversen, Molslaboratoriet, fortæller til billederne om det, der sker i tårnfalkekassen.

Det betyder, at man kan sidde hjemme foran computeren og følge med i tårnfalkeparrets liv lige fra det første æg til den sidste flyvefærdige unge. På den måde kan man lære (mere) om tårnfalken.

… og hr. og fru tårnfalk er efter sigende vældig fotogene.

Find livestreamingen

Man kan følge med på denne hjemmeside, hvor der er hul igennem til tårnfalkekassen døgnet rundt fra forsideforsiden - og HER 

Problemer med at se? Det er formodentlig din browser. Du kan gratis downloade en Crome browser HER

Det er også muligt at kigge med på nationalparkens facebookside, hvor parkens ansatte hen over perioden jævnligt vil lægge både links til livestreamingen fra tårnfalkekassen og de små indtalte film.

Speakeren, naturvejleder Marianne Graversen, er ansat hos Naturhistorisk Museum i Aarhus og har til dagligt base på Molslaboratoriet i Nationalpark Mols Bjerge.

Hun har en bred viden om arter og natur, og fra Molslaboratoriet udbyder hun jævnligt ture ud i nationalparkens bakkede, smukke landskab

Fløj uden ruderne

Nationalparken livestreamede sidste sommer for første gang fra tårnfalkekassen. Det gav uhyre gode billeder fra fuglenes liv, og kameraet fik sine helt egne faste fans. Derfor besluttede nationalparken at fortsætte livestreamingen endnu et år.

Egentlig var det dagligdagen på Jagtslottet, hvor nationalparkens personale arbejder, der gav ideen til at livestream fra tårnfalkekassen. I årevis har personalet nemlig hver sommer fulgt med i tårnfalkeparrets liv uden for de store ruder på Jagtslottet.

De så tårnfalkehanner slås om redekassen. De så tårnfalkene jage over marken ned mod Kalø Slotsruin. De så ungerne, når de første gang fløj fra redekassen – og landede på de store sten lige uden for ruderne.

De oplevede endda engang en unge, der på den hårde måde skulle lære, hvad en rude er – heldigvis overlevede den sammenstødet.

Det var de oplevelser, der gjorde, at nationalparken satte kameraet op, så andre kunne få de samme oplevelser.

Snart kommer æg

Fuglene har endnu ikke lagt æg - derfor er kassen nogle gange tom.

Der er dog trafik i kassen hver dag - og hunnen lægger snart sine æg.

Det forventes at være i slutningen af april, men man ved aldrig, for naturen er ikke sådan at styre.

Værd at vide om tårnfalk

Tårnfalken vil gerne ruge i hulrum i gamle træer. Derfor kaldes den en hulrugende fugl. Den går også gerne i redekasser, som det er tilfældet med tårnfalkeparret på Jagtslottet på Kalø Gods.

Tårnfalken er specialist i at fange mus – men andet kan også gøre det. Den tager stort alt småt som småfugle, orm, større insekter og padder. Om sommeren spejder den efter bytte fra luften, men om vinteren sætter den sig undertiden for at spejde efter bytte. Det er energibesparende, men knap så effektivt.

De fleste tårnfalke bliver i Danmark hele året, men nogle af dem trækker sydpå i Europa for at overvintre.

Da dødeligheden nogle år kan være ret høj, får tårnfalken mange unger. Antal æg reguleres fra år til år efter den fødemængde, som hunnen indtager op til æglægning – for i naturen bruges ikke energi i unger, der alligevel ikke vil kunne få føde nok.

Tårnfalken er meget almindelig. Faktisk er den landets tredje talrigeste rovfugl efter musvågen og spurvehøgen.

 

FØLG MED HER

HVIS DU IKKE KAN SE BILLEDET Det er formodentlig din browser. Du kan gratis downloade en Chrome browser til din computer HER