Sejl med veteranskib fra Århus til nationalparken
24-06-2016Der er historie på første parket, når Danmarks sidste paketskib Skødshoved lægger fra kaj ved Dokk1 med kurs mod Nationalpark Mols Bjerge

I starten af 1900-tallet var hun i fast rutefart og sejlede Aarhusbugten tynd med gods, passager og post.
Nu får alle interesserede igen muligheden for at sætte sig til rette i det over hundrede år gamle skib og opleve historiens bølgeskvulp helt tæt på.
Med seks afgange i juli måned indbyder Nationalpark Mols Bjerge sammen med veteranskibet Skødshoved passagerer til at stige ombord ved DOKK1 for at sejle med på en heldagstur til Kalø Slotsruin i Nationalparken.
Baghave med nationalpark
Som storby er Århus privilegeret med i sin baghave at have en nationalpark på 180 kvadratkilometer med et storladent istidslandskab, særlig og sjælden natur og flere seværdige historiske steder.
Der er historisk set vigtige forbindelser mellem Århus, Mols og Syddjursland, hvor Nationalpark Mols Bjerge ligger.
Til dette område var der for eksempel engang fast rutefart på vandet med blandt andet Skødshoved. Parketskibssejladsen var en vigtig måde af transportere varer og gods på helt frem til 1930’erne.
Vejnettet var nemlig dårligt udbygget, og skibene kunne lægge til ved forskellige broer i det lidt øde og uvejsomme område langt fra Århus.
Derfor følger sejlturen i Skødshoved og de gamle småskibes historiske kølvand forbi de små kystbyer, hvor anløbsbroerne fra århundredeskiftet stadig findes.
Vind i håret
Efter at kaptajnen har budt velkommen vil en guide fra Nationalpark Mols Bjerge fortælle om skibets historie og de forskellige lokaliteter, det sejler forbi.
Med vind i håret får passagerne for eksempel historien om dumpning af ammunition i Koraldybet og den efterfølgende oprensning i forbindelse med anlæg af Studstrupværket.
Lidt længere ude, i Kalø Vig, ligger Store Rønsten, der vejer ca. 54 tons. Den er dermed den største kendte sten i Nationalparken. Vægten svarer til mere end 25 Volvo V40 – med den store udstyrspakke.
I dette områder er der også stor chance for at spotte sæler.
Arkitekt forbinder
Interessant er det også, at skibet lægger fra kaj på Hack Kampmanns Plads, der har navn efter arkitekt Hack Kampmann, der har lavet den smukke Toldboden – og mange andre århusianske bygninger som for eksempel Århus Teater.
Når Skødshoved når ud mod Syddjursland, kommer det til Hack Kampmanns fødeegn.
Her er også rigtig mange bygninger af den berømte arkitekt.
Passagererne vil kunne se et par af dem ved Kalø, hvor der står et arbejderhus og den lille smukke Thyrahytte.
Længere oppe i landskabet står Jagtslottet, der kun kan anes fra kystlinjen. Med en kikkert er slottet til gengæld tydeligt fra vandet.
Stop ved Kalø Slotsruin
Skødshoved ligger tre timer i Nappedam Lystbådehavn, der engang var en af de gamle anløbsbroer for småskibene.
Her får passagererne mulighed for at komme på en guidet tur ud til Kalø Slotsruin.
Medbring gerne en madpakke - eller spis på Kalø. Der er mulighed for at købe burgere og pølser i kiosken eller at spise på slotskroen.