Nye shelters fuldender finmasket net af primitive sovepladser

21-04-2016

Nationalpark Mols Bjerges nye shelters ved Kalø Gods og på Strandkær Strand skal give nattely for vandrere i Nationalparken

undefined
Det nye shelter på Strandkær Strand er lavet i en ombygget gammel toiletbygning.

Primitiv overnatning i shelters i Nationalpark Mols Bjerges istidslandskab er populært.

Nu har Nationalparken sammen med Friluftsrådet netop ladet helt nye shelters opføre to steder i Nationalparken med henblik på at sikre et finmasket net af shelters for de mennesker, der holder af at vandre og sove ude i naturen.

De nye shelterpladser ligger ved henholdsvis Kalø Gods uden for Rønde (bag ved Rønde Frie Skovbørnehus) og på Strandkær Strand, der ligger lige syd for Femmøller Strand.

Begge steder er lodsejer Naturstyrelsen, der har taget aktiv del i arbejdet.

Naturen kalder

De nye shelters skal give nattely for de vandrere, der gerne vil have primitiv overnatning, fortæller friluftskoordinator Kristian Herget, Nationalpark Mols Bjerge.

”Vi ved, at nogle af dem, der kommer for at vandre godt kan lide primitiv overnatning, ligesom vi ved, at vi har en del lokale borgere i og omkring nationalparken, der også godt kan lide at overnatte i den frie natur,” siger Kristian Herget.

Disse mennesker vil fremover også kunne benytte de nationalt og internationalt certificerede vandreveje, som Nationalparken netop nu er i gang med at lave.  

”Vi er rigtig tilfredse. Disse to sidste shelterpladser sikrer, at vi nu har et rimelig tætmasket net af primitive overnatningsmuligheder til glæde for de mange, der gerne vil vandre og komme helt tæt på naturen. På den måde er vores shelters en del af det kommende system af lange vandreture i nationalparken,” siger Kristian Herget.

Shelters på smukke steder kræver dog omtanke.

Toilet og stier

Netop af den grund er placeringen af de nye shelters og designet af dem vigtigt.

”Vores nye shelters føjer sig diskret ind i omgivelserne. Det lægger vi stor vægt på. Vi har også valgt at sørge for primitive toiletfaciliteter ved de nye shelters ved Kalø Gods. Det er en lille og diskret toiletbygning med et primitivt toilet. Vi har i det hele taget gjort os umage med at lave løsninger, der ikke skæmmer naturen, og vi synes, det er lykkedes,” siger Kristian Herget.

På Strandkær Strand er der dog taget andre metoder i brug.

”Her har vi ombygget den smukke og særprægede gamle toiletbygning til shelter, og vi synes, det er blevet rigtigt godt,” siger Kristian Herget.

Nettet fuldendt

Det betyder, at Nationalparken nu har ladet shelters opføre fem steder.

Det er nær ved Stubbe Sø, i dødishullet Tremosegård, tæt på Ørnbjerg Mølle og nu også ved Kalø Gods og på Strandkær Strand.

Fakta

De nye shelters er ikke bookbare.