Kvalitetsvandreruter på vej i nationalparken

17-12-2015

Nationalpark Mols Bjerge kommer på europakortet med Danmarks anden internationalt certificerede kvalitetsvandrevej

undefined
Et af de nationale seværdigheder i Nationalpark Mols Bjerge er Trehøje.

Det er populært at vandre i naturen – og nyde omgivelserne i et roligt tempo.

Nationalpark Mols Bjerges landskab er meget velegnet til vandreture, og de ansatte i sekretariatet oplever da også en stigende efterspørgsel fra lokale mennesker og gæster i området, der gerne vil ud for at vandre i to-tre dage.

Men i dag er der ikke en sammenhængende vandrerute, og det er baggrunden for, at nationalparken i fællesskab med Naturstyrelsen og Karpenhøj Naturcenter er gået i gang med at lave sammenlagt 60 kilometer vandrerute.

Ruten skal leve op til de forventninger, som også de rutinerede vandrere har. Det er målet at få ruten certificeret både hos Dansk Vandrelaug og hos European Ramblers Association.

Helt i front

Det vil betyde, at nationalparkområdet kommer helt i front med sine vandremuligheder, fortæller Kristian Herget, formidlingskoordinator i Nationalpark Mols Bjerge.

”Når vi er igennem arbejdet, bliver vandreruten landets anden internationalt certificerede kvalitetsvandrevej efter Gendarmstien i Sønderjylland. Vi kommer dermed ind i en rigtig fin familie med topklasse vandreruter, der lever op til de internationale krav til for eksempel skiftende landskaber, udsigtspunkter, godt vandreunderlag og meget mere,” siger Kristian Herget.

Sløjfe i Femmøller

Planen er at lave en sløjfe i Femmøller, hvorfra der skal udgå tre ruter af cirka 20 kilometers længde hver. Det giver mulighed for at vandre både kortere og længere distancer.

Frivillige fra Nationalparkens FrivilligGruppe er lige nu i gang med at kortlægge ruter, der lever op til de krav, som både Dansk Vandrelaug og European Ramblers Association stiller. Gruppen er kommet meget langt med den første 20-kilometers rute i sløjfen.

”De frivillige fortjener stor ros. De har været utrolig engagerede i projektet, og de går meget op i at finde de smukkeste og bedste ruter. Faktisk er de så godt i gang, at jeg håber på, at vi allerede i det kommende år har i hvert fald den nationale certificering på plads,” siger Kristian Herget.

Godt for lokalområdet

Det sætter tingene lidt i perspektiv, at der er ca. 40 millioner vandrere i Tyskland, og at over 23 millioner af dem meget gerne tager på vandretur i udlandet.  

Dem vil nogle af områdets virksomheder gerne tiltrække, fortæller Nicole Wolter, der arbejder med erhvervs- og turismeudvikling i nationalparken.

”Vi har allerede nu fortalt de små 30 virksomheder i Nationalparkens Servicenetværk om arbejdet med at lave kvalitetsvandreruter. Det vakte stor glæde hos mange af virksomhederne, der arbejder med turisme. For eksempel kan mange vandrere godt lige vandre hele året. Det kan give gæster og dermed omsætning uden for højsæsonen,” siger Nicole Wolter.

Fakta

Hos Dansk Vandrelaug og European Ramblers Association skal forskellige kriterier være opfyldt for at få godkendt en vandrerute

Med en national certificering bliver ruten til en såkaldt kvalitetsvandresti

Med en international certificering bliver ruten en del af ”Leading Quality Trails - Best of Europe” 

Kriterierne kan f.eks. være:

- mindst 35 pct. af ruten skal være på natursti

- der skal være mindst to landskabsændringer pr. 8 km

- der er krav om antal og kvalitet af udsigtspunkter, enkeltstående naturattraktioner som f.eks. bakketop, kløft eller fredet område, og nationale seværdigheder

- der er også krav til afmærkning af ruten, informationsportal på flere sprog ved start og slut, overnatningsmuligheder og spisesteder