Værsgo', ny app med historisk rekonstruktion i 3D af Kalø Slotsruin
11-05-2015Forestil dig at gå ad middelaldervejen mod Kalø Slotsruin og se den over 700 år gamle borg dukke frem af fortidens tåger.
Eller at vandre på broen over den dybe grav omkring ruinen og pludselig passere igennem den for længst forsvundne portnerbygning til Kalø Slot.
Eller måske at stå i den indre borggård og høre tårnfalkens skingre skrig, idet den flyver ind i borgtårnet, hvor svenske Kong Gustav Vasa sad fanget i 1500-tallet.
Det er nogle af de ekstraordinære oplevelser, som Nationalpark Mols Bjerges nye app ”Kalø Slotsruin”, tilbyder alle besøgende på den historisk betydningsfulde slotsruin.
Appen bygger på en historisk rekonstruktion i 3D af Kalø Slotsruin, der er udviklet i samarbejde med forskere og historikere.
Levende historiefortælling
Erling Post, bestyrelsesformand i Nationalpark Mols Bjerge, glæder sig over de muligheder, den nye app Kalø Slotsruin giver. ”Formålet med appen er at gøre fortiden levende, for det kan være mere end almindelig svært at forestille sig livet, som det var på Kalø Slot for over 700 år siden. Appen giver besøgende på Kalø Slotsruin et ekstra lag til oplevelsen og tilbyder ny viden”.
Der, hvor den besøgende står og går, viser appen, hvordan borgen så ud i middelalderen.
Foran vindebroen står porthuset og dets forsvarsværker. I forgården er det let t se, hvor svært det er for fjenden at indtage den indre borggård – selv hvis porthuset blev besejret. I den indre borggård leves livet i husene langs murene. Her kan den besøgende desuden slå appen over på fingerstyring – og lege med løbe på vægtergangene.
Appen afspiller også fortællinger om de steder, som den besøgende passerer på sin tur ud på Kalø Slotsruin og tilbage igen.
Det kan lade sig gøre på grund af de såkaldte augmented reality- teknikker, som appen benytter til automatisk at vise en rekonstruktion af det, den besøgende ser på, og samtidig afspille fortællinger fra de mange GPS-baserede audio spots.
Ja tak til infotainment
Det er både spændende og lærerigt at bruge appen, der tilhører genren infotainment, der står for en kombination underholdning og information. Udviklingen af den historiske rekonstruktion af Kalø Slotsruin har krævet ekspertviden.
Der er nemlig ingen billeder af Kalø Slot, som det så ud, da danske Kong Erik Menved lod det opføre for lidt over 700 år siden.
Rekonstruktionen er derfor udviklet sammen med forskere og historikere fra Nationalmuseet, Kulturstyrelsen, Museum Østjylland o.a.:
Nils Engberg, middelalderarkæolog og historiker, museumsinspektør på Nationalmuseet.
Jørgen Frandsen, arkitekt MMA, Kulturstyrelsen med ansvar for bevaring af Kalø Slotsruin.
Jakob Vedsted, historiker og middelalderarkæolog, overinspektør ved Museum Østjylland, tidligere leder af Ebeltoft Museum.
Vilfred Friborg Hansen, historiker, forfatter, foredragsholder, forhenværende borgmester i Rønde. Han har bl.a. skrevet bogen ”Kalø – Slottet og godset i 700 år” (Boggalleriet), der blev udgivet i 2013 med støtte fra Nationalpark Mols Bjerge.
Rikke Agnete Olsen, historiker, forfatter, foredragsholder. Hun har blandt andet skrevet bogen ”Danske Middelalderborge” (Aarhus Universitet) 2013.
Lydspor på fodsti
Disse eksperter har også deltaget i arbejdet med at lave de fortællinger, der ligger på appen. Den besøgende hører automatik en fortælling, når den pågældende passerer et audio spot.
Der er samlet 61 historier (med billeder) at lytte til – så det kan godt gå hen og blive en lang vandretur med mobilen tændt i lommen – og lyd i ørene.
Men det er der råd for. Det er også muligt at høre fortællingerne derhjemme – eller at gå rundt i den rekonstruerede borg med fingerstyring. Appen er dog først og fremmest konstrueret til at blive brugt på Kalø.
Fire års arbejde
Bag appen er udvikler Kaspar Lund, som til daglig har kontor på Lynfabrikken, Aarhus, der huser en klynge af kreative erhvervsvirksomheder.
Kaspar Lund har altid holdt af Kalø Slotsruin, som han har besøgt siden barns ben.
Han påbegyndte arbejdet med appen i 2009, men først i 2014 tog projektet for alvor fart, da han af Nationalpark Mols Bjerge fik støtte til at lave en historisk troværdig version.
Kaspar Lund præsenterer appen på konferencen ”Digital Heritage” på MoMu i Aarhus, den 21.-22. Maj.