Oplev historiske sejladser med veteranskib på Aarhus Bugten

30-06-2015undefined

Danmarks sidste parketskib Skødshoved tilbyder i år sejlture på ruten fra Aarhus Havn til Kalø Slotsruin i Nationalpark Mols Bjerge   

Det gode skib Skødshoved er Danmarks sidste såkaldte paketbåd.

Disse skibe er på mange måder fortidens maritime rutebiler, og netop veteranskibet Skødshoved har besejlet Århus Bugten i mere end hundrede år (siden år 1907) – og er Danmarks sidste paketskib.

Nu tilbyder Nationalpark Mols Bjerge sammen med søfolkene bag Skødshoved alle interesserede historiske sejlture på Aarhus Bugten med veteranskibet Skødshoved. 

Havets landevej

Paketbåde var mindre skibe, der transporterede både gods, passagerer og post, og det foregik som regel i fast rutefart.

I årene 1874-1935 sejlede der således fast skibe mellem Aarhus og søkøbstaden Ebeltoft i Nationalpark Mols Bjerge.

Derfor var der rigtig mange små anløbsbroer på både Mols og Helgenæs, der ligger på havets landevej i retningen fra Aarhus mod Ebeltoft.  

Når Skødshoved lægger til ved Kalø Slotsruin, sker det i Nappedam Lystbådehavn, der netop er en af paketskibenes oprindelige anløbsbroer.

Guidet tur på slotsruin

Sejlturene til Kalø Slotsruin afgår fra Aarhus Havn – fra kajen bag ved Dokk1.

Veteranskibet Skødshoved sejler ud på bugten og langs et stykke af det bugtende kystbånd til Kalø Slotsruin i Nationalpark Mols Bjerge.

Hvis vejrforholdene er til det, sætter mandskabet sejl.

På turen fortæller Nationalpark Mols Bjerges frivillige guider om det over 100 år gamle skibs historie og sejlads i farvandet.

Skibet ligger ca. tre timer i Nappedam.

Her har gæsterne mulighed for at gå en tur hen på Kalø Slotsruin, hvor en nationalparkguide giver en guidet rundvisning på slotsruinen og fortæller den drabelige historie om tvangsborgen Kalø Slot, der blev opført for over 700 år siden.  

Husk picnickurven

Der er også tid til at nyde en picnic på havnen, i græsset ved slotsruinen eller på strandbredden.

Gæster, der ikke selv har medbragt mad, kan købe et måltid på Kalø Slotskro eller en pølse, en burger eller en is i kiosken.

Hvis der er badevejr er der en skøn badebro og en lille strand på ydersiden af molen på Nappedam Lystbådehavn – men der er også mulighed for en eksotisk svømmetur ud for kysten under den historiske borgruin.

Herefter går turen tilbage til Aarhus i eftermiddagssolen.

undefined

Praktisk

Afgange fra Aarhus Havn:

Fr. 3. jul.

Ma. 6. jul.

Fr. 17. jul.

Ma. 20. jul.

Fr. 31. jul.

Alle dage kl. 9 til ca. 18.

Skibet afgår bag ved multimediehuset Dokk1 – kajen ligger mod venstre, når du ad Mindet (fra Europaplads) passerer Dokk1.

Pris: 250 kr. for voksne, børn 4-16 år 100 kr. og børn u. 4 år gratis.

Husk madkurv – eller køb evt. mad på Kalø Slotskro.

Billetter på natur-djursland.dk.