Naturen bevæger på Nationalparkdagen

16-05-2015

Nationalpark Mols Bjerge og parkens mange samarbejdspartnere holder snart nationalparkdag med temaet ”Naturen Bevæger”  

Naturen Bevæger - Bevæger den også dig?

Sammen med nationalparker i hele Europa fejrer Nationalpark Mols Bjerge og parkens samarbejdspartnere Europæisk Nationalparkdag med temaet Naturen Bevæger.

Det foregår søndag 24. maj kl. 10-16 på pladsen Søndre Stegeløkke ved Kalø Slotsruin. Der er gratis adgang til løjerne for alle interesserede.

Her er mulighed for at nyde en hel dag sammen med familie og venner – med masser af gratis tilbud som for eksempel indvielsen af en helt ny seværdighed i nationalparken.

Tjæregryde og app

Nationalpark Mols Bjerge har nemlig valgt Nationalparkdagen til at præsentere den nye seværdighed Tjæregryden.

En tjæregryde er på alle måder et levn fra et forsvundet erhverv.

Da fiskerne tidligere brugte bomuldsgarn til at fiske med, var det nødvendigt at imprægnere nettet inden brug. Til formålet blev tjære varmet op i tjæregryden. Det var på mange måder hårdt arbejde. Når garnene om foråret kom ned fra lofterne, satte det tørre tjærestøv sig i huden. De, der havde særlig sart hud, kunne trække den af ansigtet i strimler.

Historiker Vilfred Friborg Hansen fortæller på en guidet tur historien om Tjæregryden.

Kalø Slotsruin på app

Nationalparken demonstrerer også en anden nyhed, appen Kalø Slotsruin. Med den kan interesserede selv se den over 700 år gamle borg dukke frem af tågerne på Kalø.

Appen bygger på en historisk rekonstruktion i 3D af Kalø Slotsruin. Den er udviklet i samarbejde med forskere og historikere. Den kan downloades på Appstore og Googleplay til mobiltelefon og tablets.

Det er også muligt at gå i fortidens fodspor sammen med Naturcenter Syddjurs, der tager interesserede på en fire kilometers oplevelsestur i fortidens fodspor (kuperet terræn). Naturcentret har også vandhulsture i børnehøjde – og desuden workshop med vilde urter, der bevæger smagsløgene, og værksted til at lave uroer med naturens materialer.

Museum Østjylland laver rollespilssværd og økser, så børn og legesyge voksne riddere kan trække våben i de autentiske omgivelser ved Kalø (for børn fra ca. 5 år - og deres voksne).

Danmarks Jægerforbund fejrer også Nationalparkdag og giver smagsprøver på vildt.

MTB-bane og fotokonkurrence

DGI Karpenhøj sørger for bevægelse med en lille teknisk bane, som interesserede kan prøve på mountainbikes – og så laver de mad på bålet i gamle genbrugsurtepotter.

Naturstyrelsen finder spiselige planter fra strand og skov. Der er også god mulighed for at bruge sit kamera eller mobiltelefon. Naturstyrelsen udlodder en præmie i en fotokonkurrence med temaet ’Naturen Bevæger’

DN Syddjurs (Danmarks Naturfredningsforening) tager pulsen på den danske natur med skattejagt – her gælder det om at fange dyr og planter med mobilen. På den måde kan interesserede være med i DN’s store undersøgelse af den danske natur.

Fugle og madpakker

Dansk Ornitologisk Forening (DOF) er også til stede med en bod, hvor de fortæller om fugle i fart, og kommende tilbud om gratis fugleture.

På pladsen sælger Mols Kafferisteri hjemmelavede rugbrødssandwich, økosaft, lokale sodavand og kildevand.

Samme dag er der Bioblitz på Molslaboratoriet i Mols Bjerge.

På Ørnbjerge Mølle bevæger møllehjul og mølleværk sig kl. 14-17 – dertil kaffe og kage.

Praktisk