Kongemord, tjenestefolk og verdensballet i nyt storværk om Møllerup Gods
02-12-2015Efter bogen "Kalø - Slottet og godset i 700 år" fortæller lokalhistoriker og tidligere borgmester Vilfred Friborg Hansen nu historien om en anden af nationalparkens helt store historiske lokaliteter
Bogreception på Møllerup Gods. Foto. Martin Schultz.
En oplagt julegave har netop set dagens lys.
Det er bogen "Møllerup - Fra marsk Stig til i dag" af lokalhistoriker og tidligere borgmester Vilfred Friborg Hansen.
Nationalpark Mols Bjerge har støttet bogens tilblivelse med 65.000 kroner. Bogen sætter fokus på en af nationalparkens helt store kulturhistoriske lokaliteter, Møllerup Gods.
Her gemmer sig ikke alene mange fascinerende historier - og Danmarkshistorie - bag godsets tykke mure, men også en godsejerfamilie, der til daglig arbejder med at drive et moderne gods, hvilket vi alle sammen kan følge i DR's tv-serie "Godsejerne".
Skyldig eller uskyldig?
Historisk er Møllerup Gods kendt som Marsk Stigs borg.
Marsk Stig Andersen Hvide var midt i 1200-tallet den mest indflydelsesrige mand i Danmark efter kongen.
Sådan skulle det dog ikke blive ved med at være. I 1286 blev han dømt fredløs for meddelagtighed i mordet på kongen, Erik Klipping, i Finnerup Lade. Hans slægt forblev dog på Møllerup de efterfølgende 500 år.
Men hvad er op og ned på den historie?
Det har Vilfred Friborg Hansen også et bud på i sin bog, der begynder med at omtale netop den berygtede Marsk Stig. "Han blev dømt som kongemorder – en helt anden sag er, om han også var skyldig. Jeg har forsøgt at lege detektiv og give et svar," sagde Vilfred Friborg Hansen fornylig i et interview.
Moderne historie på tryk
Mest plads i bogen tager dog de sidste hundrede års historie på Møllerup Gods.
Forfatteren har nemlig i sin research til bogen interviewet en række tidligere og nuværende medarbejdere samt de nuværende ejere og generationen før dem.
På den vis har forfatteren kunnet skildre herregårdslivet på Møllerup - fra ejere, forvaltere og inspektører til folkeholdet med kokke- og stuepiger og karle - og sikret, at mundtlige overleveringer er kommet på skrift.
Der er aldrig tidligere blevet skrevet et samlet værk om godsets historie, omend godset optræder i flere skriftlige kilder.
Verdensballet og tv
Den moderne godsdrift favner både land- og skovbrug, den årlige afholdelse af "Verdensballet på Møllerup Gods" og som nævnt familien Gamborgs deltagelse i TV-serien ”Godsejerne”.
I bogen kan alle interesserede dog komme et spadestik dybere i det moderne gods' historie. Det er ikke alene interessant, men også underholdende at læse.
Vilfred Friborg Hansen har tidligere bl. a. skrevet bøger om Kalø Gods og om ”Molslandet”.
Han er uddannet historiker og har været borgmester i Rønde og Syddjurs Kommuner fra 1990 til 2009.