En landmand nagler en fjern fortid med sin plov

26-02-2015

Det siges, at virkeligheden overgår fantasien. Denne historie er ikke fri fantasi. Det var sådan, det skete.

Det er koldt mod nord. En istid. Det knager og brager. Isen flår et stykke af klippegrunden fri. Med isen rejser klippestykket hundredevis af kilometer over land og over hav. Isen begynder at smelte. Da slipper den klippestykket på jorden i det område, der senere bliver til Nationalpark Mols Bjerge. Her bliver det liggende, indtil en landmand en dag rammer det med sin plov.

Landmand Olav Sørensen fra gården Frederikkesminde ved Holme har nu indmeldt den store sten til Nationalpark Mols Bjerge i konkurrencen ”Stenenes Rejse”.

Konkurrencen går ud på at finde de største sten i Nationalparken. Med konkurrencen vil Nationalparken gerne fortælle om de istransporterede sten og håber, at der dukker nye sten op i Nationalparken.

En traktorholdeplads

”Vi snakkede dengang om, at den var så stor, at der kunne holde en traktor oven på den. Men nu er traktorer også knap så store som for 20 år siden,” fortæller Olav Sørensen om stenen i hans mark.

Traktorstenen ligger stadig i marken, men nu længere nede under jorden end før.

Olav Sørensen så sit snit til at få flyttet stenen, da der kom nogle folk fra den daværende Ebeltoft Kommune for at opgrøfte Pramdige Bæk. Han havde ikke selv de maskiner, der skulle til. Sammen med kommunefolkene graver Olav Sørensen stenen fri. Men de har ikke maskinkraft nok til at løfte den.

Så er gode råd dyre.

De beslutter at grave et lidt dybere hul ved siden af, og de skubber stenen derned. I dag ligger Traktorstenen således dybere nede i jorden, 30-40 cm. under jordoverfladen, og generer ikke længere markarbejdet.

Efter høst vil Olav Sørensen forsøge at genfinde stenen med en gruber, og måske forsøge at få stenen op – med hjælp fra Nationalparken. Det glæder Jens Reddersen, Nationalpark Mols Bjerge.

Rejst langt

”Olav fortæller, at stenen ikke er afrundet af vand, men kantet. Det betyder, at stenen faktisk er et stykke bjerg fra Sverige, Norge eller Finland, der direkte er rykket fri af isen og er havnet i jorden her – uden at være slebet og rundet af havet,” fortæller Jens Reddersen.

Det er ikke til at sige, hvor stor stenen er.

”Den er nok ikke så stor som en traktor, selvom Olav fortæller, at de har talt om at parkere en traktor på oven den. Olav skyder den selv til at være halvanden eller dobbelt så stor som en anden stor sten ved gården (Hovdige-stenen) , der er ca. 6,2 tons. Men det er vært at sige uden at have set stenen,” siger Jens Reddersen.

Flere anmeldere

Olav Sørensen er glad for sten. Han lægger mærke til dem. Han har mange sten – store og små - på sin gård.

Gårdnavnstenen, påmalet Frederikkesminde, har han selv sat ved indkørslen til gården. Den er fra hans egen ejendom, og han kalder den Barbapapastenen. Hans børn, Michael, Kenth og Jane Frederikke, syntes nemlig, at den lignede Barbapapa-figurerne fra børnebøgerne af samme navn.

Olav Sørensen har fundet flere store sten, som han har flyttet.

Hovdigestenen på over 6 tons har han også fundet i marken på gården. Den har han lagt i en stendynge bag den firlængede gård.

Alle kan melde sten ind til Nationalparken og deltage i konkurrencen, der løber frem til 15. marts.

Privat guidet tur i præmie

To af sten-finderne – dem med de største ny-fundne sten – får en særlig præmie. Vinderen får en to-timers guidet vandretur for op til 25 egne familiemedlemmer og venner med Jens Reddersen i spidsen og med sted og emne efter aftale – og kaffe og kage på Jagtslottet uden for Rønde, hvor Nationalparken har sit sekretariat.

Andenpræmien er en tilsvarende vandretur, men med kaffe ude i naturen fra termokanden.

Desuden er der en lodtrækning blandt alle indberettere af sten om ti hæfter kaldet ”Sten på stranden”, Natur og Museum, Naturhistorisk Museum.