En elefant melder sig i konkurrencen...
02-02-2015
Ingen forventer at møde en elefant eller at finde en kæmpestor opretstående grisetryne midt i landskabet.
Derfor var stemningen høj, da medarbejderne i Nationalparken fornylig modtog en mail fra Dorthy Hansen med billeder af netop en elefant og en opretstående grisetryne på Holme Strand ud til Kattegat.
Figurerne er dog i sten – og faktisk er der tre fotos af sten på Holme Strand med Dorthy Hansen stående ved siden af dem.


Dermed er hun den første person, der melder sten ind til Nationalparken i konkurrencen ”Stenenes Rejse”. Konkurrencen går ud på at finde de største sten i Nationalparken. Alle kan melde sten ind til Nationalparken og deltage i konkurrencen, der løber frem til 15. marts.
Dorthy Hansens tre sten står en halv times vandring fra Jernhatten mod syd langs Kattegatkysten – og det er en smuk rask travetur, som Nationalparken kan anbefale.
Barnefødt på egnen
Dorthy Hansen er barnefødt i området, og derfor har hun stor viden fra området gennem mange år.
”De tre store sten var der ikke, da jeg var barn. I 1970’erne var der et stort gravearbejde ude på Holme Strand, og da kom de. Jeg vil tro, firmaet, der gravede, har lagt dem fra ude på havsiden af grusvejen, hvor de har ligget lige siden,” fortæller Dorthy Hansen.
Alle tre sten ligner ved første øjekast en granitisk bjergart, fortæller naturformidler og biolog Jens Reddersen, Nationalparken.
”Stenene er i så fald dannet dybt nede i grundfjeldet under stort tryk. Senere er de bragt op til overfladen i Norge-Sverige af bl.a. plade-tektonikken. Den største sten har en tydelig sprækkegang. Det skyldes formodentlig, at grundfjeldet er sprækket under tryk,” fortæller Jens Reddersen.
Med isen hertil
Der er umiddelbart ikke stor forskel i størrelsen på de tre sten. En grov første beregning viser ifølge Jens Reddersen, at den største sten vejer 7,7 tons.
Den kan dog ikke vinde konkurrencen.
”Stenene ligger lige uden for nationalparkgrænsen. Men vi er kun glade for at få sten indmeldt – også dem der ligger lige på eller måske uden for grænsen. Alle stenene fortæller om stenenes rejse fra fjerne egne og dannelsen af vores landskab,” siger Jens Reddersen.
Med konkurrencen vil Nationalparken gerne udbrede historien om de istransporterede sten og håber, at der dukker nye sten op i Nationalparken.
Privat guidet tur i præmie
To af sten-finderne – dem med de største ny-fundne sten – får en særlig præmie. Vinderen får en to-timers guidet vandretur for op til 25 egne familiemedlemmer og venner med Jens Reddersen i spidsen og med sted og emne efter aftale – og kaffe og kage på Jagtslottet uden for Rønde, hvor Nationalparken har sit sekretariat.
Andenpræmien er en tilsvarende vandretur, men med kaffe ude i naturen fra termokanden.
Desuden er der en lodtrækning blandt alle indberettere af sten om ti hæfter kaldet ”Sten på stranden”, Natur og Museum, Naturhistorisk Museum (1999-4).
Du kan læse om istidslandskabet og de nøjagtige regler om konkurrencen Stenenes Rejse her.
Følg også indberetningerne på Facebook