Ny geologisk teori om Nationalpark Mols Bjerge

25-03-2011
Nyhed Naturstyrelsen Natur Nationalparker Generel information Nationalparkforside NP-Mols Også vises på NST Kronjylland

Geolog Michael Houmark-Nielsen, gæsteforsker og ekstern lektor ved Statens Naturhistoriske Museum, har netop offentliggjort en opsigtsvækkende artikel i Geologisk Tidsskrift, udgivet af Dansk Geologisk Forening, hvor han lancerer et nyt syn på istidslandskabets udformning omkring Nationalpark Mols Bjerge. Her gøres op med ældre opfattelser af, at Molslandet skulle være dannet af to sydfra kommende tungeformede gletsjere, som alene har været ansvarlig for landskabernes udseende. Artiklen, som er skrevet til den interesserede læser, der ikke nødvendigvis er geologisk fagkyndig, fremsætter en ny teori for, hvordan Molslandet blev dannet i slutningen af sidste istid. Nu ved vi, at flere forskellige isfremstød har bygget det sydlige Djursland, hvis landskaber er lagt oven på hinanden til en mosaik af former, der tilsammen danner grundlaget for områdets naturskabte herligheder.

Artiklen kan downloades fra Dansk Geologisk Forenings hjemmeside www.2dgf.dk og indeholder, foruden den nye teori, også en række fakta bokse som behandler særlige geologiske forhold. Der gives også et tilbageblik på de seneste 100 års geologiske forskning for at vise, hvordan hver generation af geologer har medvirket til at føje endnu et kapitel til historien om den geologiske udvikling i det område som Nationalparken udgør en stor del af.

Om forfatteren:

Michael Houmark-Nielsen er dr. scient i kvartærgeologi, og har arbejdet med istidernes sedimenter, lagfølger og landskaber i Danmark inklusive det sydlige Djursland, Grønland, Svalbard og Rusland.