Skødshoved sejler igen - med en duft af træværk og havluft

21-06-2017

Det 110 år gamle paketskib Skødshoved lægger igen i år fra land med turister ombord

Det knager lidt i træværket, sejlet er kommet op, og skibet sætter god fart.

De ombordværende bruger alle sanser. Der lugter af havluft og tjære, vinden suser gennem håret, måger skriger, og vandet bruser. Inde på land stryger det bakkede istidslandskab forbi pyntet med marker, skrænter, skove, spredte huse og små landsbyer.

Dette paradis kan turister og lokale landkrabber i løbet af sommeren opleve ombord på det gamle paketskib Skødshoved.

Eftermiddag, solnedgang og langtur

Nationalpark Mols Bjerge og foreningen bag veteranskibet Skødshoved inviterer på korte eftermiddagsture, lidt længere solnedgangsture og søndage med langfart.

På solnedgangsturene vil der være en nationalparkguide ombord, der fortæller om de herligheder og seværdigheder, man passerer.

Veteranskibet lægger til kaj en uge ad gangen i henholdsvis fiskerihavnen i Ebeltoft og Nappedam Lystbådehavn, og herfra udgår turene.

Se kysterne fra vandsiden

”Det er en rigtig god og autentisk oplevelse på skibet, der jo er ført tilbage til sin oprindelige tilstand. Det mest fantastiske er, at man ser kysterne med de markante landskaber i et helt andet perspektiv. Omkring Helgenæs er det for eksempel flot med skrænterne ved Lushage”, siger nationalparkens friluftskoordinator Kristian Herget.

Han anbefaler, at man medbringer varmt tøj, så man kan nyde turen uden at fryse.

Købstaden fra vandsiden

Når skibet ligger i Ebeltoft, er det Ebeltoft Vig, der udforskes, og man kan her se den historiske købstad fra vandsiden og opleve det rige fugleliv på sandhagen Ahl Hage.

Man når sikkert også ud til Havhaverne og Nato-molen ved Femmøller Strand.

Det er tirsdag og onsdag i uge 27, 29, 31 og 33.

Sælsafari og slotsruin

I uge 28, 30 og 32 lægger Skødshoved fra kaj i Nappedam Lystbådehavn, ligeledes tirsdag og onsdag.

På denne tur er der gode chancer for at se sæler, og ellers lade øjet strække ud over bugten.

Undervejs runder man Kalø Slotsruin, og her ombord på Skødshoved kan man virkelig sætte sig ind i, hvorfor borganlægget var så vanskeligt at indtage fra søsiden.

Man passerer også Stenrønnen, hvor Nationalparkens største sten befinder sig: Store Rønsten vejer cirka 54 tons.

Langtur syd om Mols

Fire søndage i løbet af sommeren kan man komme på en fire timers langfart.

9. juli, 23. juli og 6. august afgår Skødshoved fra Ebeltoft til Nappedam, og en enkelt søndag, 30. juli, kan man påmønstre i Nappedam med kurs mod Ebeltoft.

Der er mange marsvin i farvandet, og ofte kan man også se sæler, oplyser Kristian Herget.

På turene passerer man Ebeltoft vig, Draget, Helgenæs, Sletterhage, Skødshoved, Knebel Vig, Kalø Slotsruin og Nappedam.

Der er mulighed for at tilkøbe en guidet returtur med Nationalparkbussen, så man kommer tilbage til udgangspunktet.

Danmarks sidste paketskib

Skødshoved er Danmarks sidste paketskib, fortidens maritime rutebil. Skibet blev bygget som sejlførende kutter i Horsens i 1907 og sejlede frem til 1930’erne i fast rutefart i Aarhusbugten med gods, passagerer og post.

Vejene var før i tiden dårligt udbygget i det mere øde område nord for Aarhus, og der var i årene 1874-1935 fast skibssejlads mellem Aarhus og sø-købstaden Ebeltoft.

Mange små anløbsbroer blandt andet på Mols og Helgenæs vidner om denne trafik. Nappedam var i øvrigt tidligere anløbssted.

Havets gråspurve kaldte man disse småskibe, der krydsede de indre danske farvande med transport af varer og passagerer.