Ny udgivelse. Hele verden kender Karen Blixen - men hvem er Ellen Dahl?

23-11-2017

Hun var Karen Blixens søster og tilmed også forfatter. I bogen "Ellen Dahl. Mols og litteraturen" vækker fotograf Morten Vilhelm Keller sin grandtante til live

Nu er der mulighed for at gå på opdagelse i en ny bog om den kendte Dinesenfamilie og dykke ned i et stykke dansk kulturhistorie, der delvist har udspillet sig i de bugtende landskaber i Mols Bjerge.

Ellen Dahl er modsat den et år ældre ”Tanne”, der opnåede verdensberømmelse med sine fantastiske fortællinger, gået mere eller mindre i litteraturens glemmebog. Måske fordi hun ikke skrev om et fjernt kontinent, men om Mols Bjerge, som dog skulle ligne ”et Afrika en miniature”.

Sådan står der på omslaget til bogen "Ellen Dahl. Mols og litteraturen", hvis tilblivelse Nationalpark Mols Bjerge har sikret med økonomisk støtte på 100.000 kr.

Fotograferer området

Morten Vilhelm Keller har siden 2015 boet på gården Nedre Strandkær, som ligger tæt på Femmøller i Mols Bjerge.

Ellen Dahl skænkede i 1951 gården til Aarhus Naturhistoriske Museum, og i dag huser den Molslaboratoriet, der er en del af museet.

Herfra er Morten Vilhelm Keller taget ud for at fotografere de steder på Mols, som Ellen Dahl elskede så højt, og som hun har en stor andel i bevarelsen af.

I billeder og ord

Bogen gengiver en række af de tekster, som Ellen Dahl skrev om det danske landskab, hvoraf nogle er inspireret af Molslandets storslåede natur.

Melem de filosofiske prosastykker kommer kenderen af Ellen Dahl og Dinesenfamilien, forfatter Tom Buk-Swienty til orde.

Biolog Henning Petersen fortæller om ægteparret Knud og Ellen Dahls store betydning for den naturvidenskabelige forskning på Aarhus Universitet, og Anne Sofie Tiedemann Dal fra Karen Blixen Museet dykker ned i de to søstres årelange brevveksling, der afslører ikke én, men to bemærkelsesværdige kvinder.