Nationalpark laver handikapvenligt shelter

18-09-2017

Nationalpark Mols Bjerge har netop færdiggjort renoveringen af et shelter, der nu er bedre indrettet for mennesker med begrænset førlighed

Her er Kristian Herget, Nationalpark Mols Bjerge, og Sussi Lykke Pedersen, Mørke, ved det nyrenoverede shelter.

Alle skal have mulighed for at overnatte i det fri.

Derfor har Nationalpark Mols Bjerge netop indrettet et shelter, så det er blevet handikapvenligt med et udtræksleje, handikapvenligt toilet og en bålplads, der også er handikapvenlig.

Det fortæller formidlingskoordinator Kristian Herget, Nationalpark Mols Bjerge.

”Vi vil gerne have, at alle vores gæster har muligheder for at opleve naturen og også at sove i det fri. Med det nye handikapvenlige shelter giver vi også handikappede den mulighed,” siger Kristian Herget.

Det renoverede shelter ligger smukt inde i det bælte af træer, der kanter Strandkær Strand, der ligger mod syd i forlængelse af Femmøller Strand.

Være med i fællesskab

Det kan være en sanselig oplevelse at sove til lyden af vindens hvisken i træerne eller bølgeskvulp.

Eller at vågne af en brise, der fejer hen over kinden.

Det er også dejligt og givende at være i et fællesskab med andre mennesker omkring et bål i natten.

Men hvis man ikke kan det samme med kroppen som alle andre mennesker, kan det være umuligt at sove i shelter, eller i hvert fald så besværligt, at der afholder handikappede fra overhovedet at prøve.

Hjælp af Sussi

Det ved Sussie Lykke Pedersen, bosiddende i Mørke.

Sussie Lykke Pedersen har muskelsvind og sidder i kørestol.

Hun har været med til at afprøve det nyrenoverede handikapvenlige shelter for at sikre, at det imødekommer de behov, som handikappede kan have.

Selvom det for mange handikappede vil kræve en hjælper at komme ud for at sove i shelter, så er hun glad for den nye mulighed, og hun vil selv ud for at sove i det nyrenoverede shelter til lyden af bølgeskvulp.

Ifølge Sussie Lykke Pedersen betyder det meget for handikappede at kunne komme ud i naturen, fordi de ofte tilbringer mange timer hjemme.

Mange er glade

Primitiv overnatning i shelters i Nationalpark Mols Bjerges istidslandskab er uhyre populært.

Der er et rimelig tætmasket net af primitive overnatningsmuligheder til glæde for de mange, der gerne vil vandre og komme helt tæt på naturen.

Nationalparken har ladet shelters opføre fem steder.

Det er nær ved Stubbe Sø, i dødishullet Tremosegård, tæt på Ørnbjerg Mølle, tæt på Kalø Gods og det nævnte handikapvenlige shelter på Strandkær Strand.

Alle steder er lodsejer Naturstyrelsen, der har taget aktiv del i arbejdet.