Nationalpark-frivillige tilbyder guidet tur til fem stendysser på stribe

06-11-2017

Tag med på en gratis guidet vandretur til fem af de fortidsminder, som Nationalpark Mols Bjerges frivillige plejer

Porskær eller Poskær Stenhus? Det strides de lærde om, men de fleste af dem hælder til Poskær Stenhus. Vejskiltet lyder dog på Porskærvej.

Der står en perlerække af ældgamle stendysser i det smukke istidslandskab på Mols, der ligger hævet op over Århus Bugt.

Førhen var stendysserne godt skjult i bevoksning, men nu titter de frem alle vegne takket være ihærdige frivillige i Nationalpark Mols Bjerge.

Nu kan du komme med på en gratis guidet vandretur, når de frivillige tager interesserede med sig rundt til fem stendysser på stribe.

Det gør de lørdag 18. november kl. 10 til ca. 13 med mødested på p-pladsen ved Porskær Stenhus på Porskærvej på Mols.

Med i Danmarksserien

De genopdukkede fortidsminder i Nationalpark Mols Bjerge er 5.500 år gamle – og er bærer af en interessant del af dansk oldtids kulturhistorie.

Den guidede vandretur går forbi fem-seks stendysser mellem landsbyerne Knebel og Agri i Molslandet.

Starten går fra Porskær Stenhus ved Knebel – denne stendysse er ikke mindre end Danmarks største runddysse.

Det imponerende bygningsværk er landskendt af historikere og havde fornylig en gæsteoptræden i den populære tv-serie Danmarkshistorien på DR.

Se skåltegn og tvillinger

Herfra går turen ud i det smukke efterårslandskab.

De andre dysser, som gruppen passerer, er mindre kendte dysser, der dog alle har deres særlige træk og historie.

Nogle af dem har såkaldte skåltegn, andre er tvillingesten eller ledeblokke.

Og så er der også det helt særlige indslag, nemlig selveste Fandens fodaftryk.

Over marken til engang

En række lodsejere har venligt givet tilladelse til at gå ind over dyrkede marker.

Derfor er vandreturen en unik mulighed for at komme tæt på nogle af områdets stendysser, der står på privat jord.

På turen fortæller de frivillige hvordan, hvornår, hvorfor og af hvem dysserne er bygget.

Du kan også høre om det store arbejde, som Nationalpark Mols Bjerges Dyssegruppe udfører, når de plejer dysserne – og dermed beskytter de ikke alene de værdifulde fortidsminder, men også den ældgamle flora, der ofte vokser på dem.