Kom på cykeltur med Nationalparkens dyssegruppe

08-08-2017

Nationalpark Mols Bjerges frivillige dyssegruppe plejer tolv lokale stendysser. Nu guider de på en cykeltur til fortidsminderne

Den smukke stendysse i Egens ligger på et bagtæppe med middelalderborgen Kalø Slotsruin

Da Dyssegruppen tidligere på året lavede deres første guidede cykeltur til Nationalparkens fortidsminder, var det et herrens vejr – og turen blev aflyst.

Men nu er der igen mulighed for at komme på en gratis guidet cykeltur rundt til tolv fortidsminder.

Det foregår søndag 20. august kl. 10-15, hvor Dyssegruppen inviterer alle interesserede på en 40 km lang cykeltur for at vise fortidsminderne frem – og fortælle om dem.

Turen foregår i bakket terræn i almindeligt tempo og med stop undervejs.

Er 5.500 år gamle

Nationalparken frivillige i Dyssegruppen er på hårdt arbejde, når de plejer tolv af nationalparkens imponerende 5.500 år gamle stendysser.

Dem er der god mulighed for at se nærmere på, ligesom cykelturen også fører forbi Danmarks største runddysse, Porskær Stenhus, der ligger nordøst for Knebel.

Men lige så interessant er det, at turen også går forbi en halv snes andre mindre kendte dysser, der hver især har særlige træk og historie.

Skåltegn i sten

Et af de fænomener, cyklisterne vil opleve, er skåltegn, som flere af stendysserne har. Der er også tvillingesten og ledeblokke – ja, og selv Fandens fodaftryk.

Alt det hører cyklisterne om på turen, der går gennem et af Danmarks smukkeste istidslandskaber.

Selvfølgelig hører man også om, hvordan, hvornår, hvorfor og af hvem dysserne er bygget for rigtig lang tid siden.

I tilgift fortæller Dyssegruppen om dem selv og deres og Nationalpark Mols Bjerges arbejde med at fjerne uønsket vegetation som træer og nælder på dysserne.

Men deres arbejde handler også om at skåne rester af den oprindelige flora som for eksempel gul snerre og blåklokke.