Enorm vækst i interessen for nationalparktilbud

31-08-2017

Året har budt på en 69 procents stigning i antallet af mennesker, der har talt med en nationalparkguide eller været med på en guidet tur

Billedet er fra en iscenesat flugt over vandet i fodsporene af Gustav Vasa, den senere svenske konge, da han flygtede fra Kalø

I 2016 var ca. 10.190 mennesker hen over sommeren i kontakt med en guide fra Nationalpark Mols Bjerge.

I år er det tal steget til ca. 17.000 mennesker.

Det er en procentvis stigning på ca. 69 procent, og det overgår selv de vildeste forventninger i Nationalparkens sekretariat, fortæller formidlingskoordinator Kristian Herget.

”Vi har gjort os umage med at lave et godt program for de mennesker, der gerne vil opleve det fantastiske landskab, naturen og nationalparkens kulturperler. Vi havde da håbet på en stigning, men det her er jo helt vildt,” siger Kristian Herget.

Oplevelser med kvalitet

I seks år har han som formidlingskoordinator sat sommerens program med mange tilbud i søen efter indspil fra hans kolleger i sekretariatet, der arbejder med hver deres område.

”Det er en stor tilfredsstillelse, og vi føler, at vi kan være med til at hæve kvaliteten på oplevelserne i området. Vi vil gerne gøre gæster her endnu klogere på vores landskab, naturen og historien. Det er godt for hele området, og det er godt for dem, der kommer på besøg i nationalparken,” siger Kristian Herget.

Der er mange tilbud

Og der har været mulighed for at få mange og forskellige oplevelser.

Der har igen i år stået nationalparkguider udenfor i landskabet i Nationalpark Mols Bjerge for at vejlede og guide mennesker på tur.

Man har kunnet købe sig til en sælsafari i veteranskibet Skødshoved eller på sightseeing med Nationalparkbussen.

Der har været guidede rundvisninger på Hack Kampmanns Jagtslot på Kalø, i Egil Fischers Ferieby, der er Danmarks første arkitekttegnede af slagsen, og historiske rundvisninger på havnen i søkøbstaden i Ebeltoft.

Man har kunnet deltage i en iscenesat flugt over vandet i fodsporene af Gustav Vasa, den senere svenske konge, da han flygtede fra Kalø. Man har også kunnet gå på fakkeloptog og høre om hekseafbrændinger eller gå med lommelygte i mørket i Mols Bjerge.

Der har i det hele taget været mange tilbud – og det er blevet taget godt imod.

Sælsafari og kultur hitter

Stigningen på ca. 69 procent er over hele linjen, om end de nye sejlture på sælsafari fra Nappedam må siges at være en topscorer med fuldt skib på næsten hver tur.

Det har heller ikke været usædvanligt, at der har stået 70 eller hundrede mennesker og ventet på de frivillige og særligt uddannede frivillige guider, der har vist rundt i den historiske perle, Egil Fischers Ferieby.

Også i år har det samme været tilfældet på Jagtslottet på Kalø Gods, så de frivillige guider har måttet stå på stenbænkede uden for slottet og fortælle, før de har ledt gæsterne indenfor – fordi der simpelthen ikke er plads nok i ét lokale til at samle alle de mennesker, der var mødt op.