Den Danske Naturfond køber naturperle i Nationalpark Mols Bjerge

22-05-2017

Naturfondens køb af tre naturarealer i Mols Bjerge skal sikre, at værdifulde overdrev og heder med sjældne arter som opret kobjælde og foranderlig blåfugl kan få det bedre. Dermed er der taget et ekstra skridt mod at udvikle større, sammenhængende natur

Mariehøneedderkop fotograferet af Marianne Graversen, Molslaboratoriet.

De tre naturarealer, som Den Danske Naturfond netop har købt tæt ved Femmøller i Mols Bjerge, er på i alt ca. 45 hektar.

Sammen med yderligere ca. 35 ha fordelt på tre andre ejere – to private lodsejere samt Naturstyrelsen – skal det samlede område på ca. 80 ha nu have en fælles naturplan.

Dette er ikke kun godt for de arter, der allerede lever i området, men kan måske også betyde nye levesteder for sjældne arter som humlerovbille, mariehøneedderkop og sommerfuglen kommabredpande.

Nyskabende projektsamarbejde

“Projektet er nyskabende, da vi udnytter synergien ved at flere parter arbejder sammen. Den Danske Naturfond skal samarbejde med to private lodsejere, Naturstyrelsen og Nationalpark Mols Bjerge om at udvikle et unikt naturområde på tværs af ejergrænser. Det er ikke hver dag, man ser det,” siger formand for Den Danske Naturfond, Lauritz B. Holm-Nielsen og fortsætter:

“Derudover er projektet med til at give nationalparken en ny rolle. Det er den, der skal styre samarbejdet og udarbejde projektforslag på vegne af de forskellige lodsejere. Også det er nyt.”

Naturfonden håber på, at projektets måde at samarbejde på kan inspirere andre til at samarbejde på kryds og tværs om den danske natur.

Bidrager til visionen for området

Hos Nationalpark Mols Bjerge glæder man sig til samarbejdet.

Her ser man projektet som en ualmindelig vigtig brik i nationalparkens arbejde:

“Projektet bidrager på to væsentlige områder til Nationalpark Mols Bjerges vision om naturudvikling i området. For det første er det projektets mål at konvertere dyrkningsarealer med stort naturpotentiale til ny overdrevs- og hedenatur. For det andet vil det skabe mere sammenhængende natur. Det bliver altså ikke bedre,” siger formand for Nationalpark Mols Bjerge, Erling Post.

Projektområdet ligger vest og nord for Femmøller og har et samlet areal på godt 80 ha. Der er tale om en mosaik af beskyttede naturarealer, plantager og brakmarker. Området indeholder bl.a. nogle meget blomster- og insektrige arealer med et højt naturpotentiale. Her er bl.a. observeret mange sjældne sommerfuglearter, som f.eks. foranderlig blåfugl, argusblåfugl og markperlemorsommerfugl. Dertil kommer 2 bestande af den sjældne plante og danske ansvarsart opret kobjælde.

Artsrigdommen på de nordlige og nordøstlige skråninger i den nordligste del af projektområdet var bemærkelsesvist høj i ca. 1972-3, da Århus Amt kortlagde naturkvaliteten i forbindelse med Mols Bjerge-fredningen (Anon 1978), faktisk et af Mols Bjerges artsrigeste overdrev. Floraen når i dag ikke disse højder, men bør derfor have et hvilende potentiale.

Udover at sikre levestederne for de sjældne arter, der allerede lever i området, ønsker man i dette nye projektsamarbejde at skabe nye levesteder for andre særlige arter som humlerovbille, mariehøneedderkop, og sommerfuglen kommabredpande. Et nyfund i maj 2017 af den sjældne humlerovbille lige op af de af Den Danske Naturfond erhvervede arealer, understøtter det meget sandsynlige i, at arten vil indvandre til projektområdet, hvis den ikke allerede er der.