Bestyrelsen har netop vedtaget en meget konkret nationalparkplan

30-08-2017

Med en ny nationalparkplan peger Nationalpark Mols Bjerge ud i fremtiden med 16 konkrete indsatsområder

Sekretariatsleder Mika Leth Pedersen.

Da bestyrelsen i sidste måned endeligt vedtog Nationalparkplan 2018-24, var det med klare prioriteringer og præcist beskrevne indsatsområder.

Måske fordi Nationalpark Mols Bjerge nu har nogle år på bagen.

Det mener i hvert fald Mika Leth Pedersen, der er sekretariatsleder for Nationalparken.

”Planen er faktisk så konkret, at man kan slå op i den og helt præcist læse, hvad nationalparken arbejder på – og det gælder, hvad enten det handler om udvikling af naturen, vores kulturhistoriske arv, friluftsmuligheder eller arbejdet med for eksempel det lokale erhvervsliv,” siger han og fortsætter:

”Vi har efterhånden fået nogle erfaringer med, hvordan vi bedst kan udvikle nationalparken. Det kan nogle gange være lettere at bygge over på noget, og måske derfor er det lykkedes at være ret præcis i planarbejdet,” siger Mika Leth Pedersen.

En god hestesko

Det gælder også på naturområdet, hvor man bygger oven på de resultater, Nationalparken har nået i sin første planperiode.

I en hestesko rundt om Ebeltoft Vig er nationalparken i færd med at udvikle den særlige og truede natur.

Det arbejde sker i fællesskab med private lodsejere, Naturstyrelsen Kronjylland, Syddjurs Kommune og ikke mindste Den Danske Naturfond, der har været på opkøb i kanten af Mols Bjerge.

Sammen med Nationalparken vil Fonden her omdanne landbrugsområder til ny natur, som skal være med til at sikre sjældne arter som humlerovbille, mariehøneedderkop og sommerfuglen kommabredpandes overlevelse i Danmark.

De gode takter skal fortsættes, siger Mika Leth Pedersen.

På sti og med ranger

Men der er også nyt på vej inden for friluftslivet.

”På friluftsområdet er vi kommet langt,” siger sekretariatslederen og fortsætter:

”Men der er også langt endnu. Vi vil fuldføre det store arbejde med at få 60 km internationalt certificeret vandresti rundt i hele nationalparken. De første 20 km kunne vi åbne i år, og nu er vi i færd med de næste 20 km,” siger han og tilføjer:

”Ja, og så skal vi til at lave et junior ranger-program for unge, så vi kan være med til at styrke glæden ved naturen for den målgruppe.”

Op af jorden

Også den kulturhistoriske arv er der planer for - faktisk både for bygninger på og under jorden.

”Vi har rigtig gode erfaringer med åbne arkæologiske udgravninger, og det arbejde vil vi fortsætte. Ikke alene havde vi 3.000 mennesker på besøg i 2015-udgravningerne, hvor de kunne prøve at være arkæolog for en dag , men arkæologerne fra Museum Østjylland fandt også en jernalderlandsby i Mols Bjerge,” siger Mika Leth Pedersen og fortsætter:

”Det er helt uden fortilfælde i det område og meget spændende, så det vil vi arbejde videre med. Men vi skal ikke kun ned under jorden. Vi skal også have kortlagt særlige og truede kulturmiljøer for at kunne prioritere og beslutte, hvordan vi bedst kan bevare og udvikle vores synlige historie.”

Kvalitet ind i turismen

Rigtig mange mennesker har opdaget, at nationalparken med sin smukke natur, de mange strande, søkøbstaden Ebeltoft og middelalderklenodiet Kalø Slotsruin rummer mange oplevelser.

Nationalparken vil gerne være med til at sikre, at der er kvalitet i de oplevelser.

”Sammen med næsten 50 virksomheder arbejder vi på at blive endnu bedre til at være værter i nationalparken, og det arbejde fortsætter vi med. Samtidig har vi fokus på de gode madoplevelser og hele outdoor-erhvervet,” siger sekretariatschefen.

Tryg ud i fremtiden

Bestyrelsen for Nationalpark Mols Bjerge har fået 161 forslag fra borgere i den indledende offentlighedsfase, og omkring 50 forslag i sidste offentlighedsfase.

Den interesse har givet planarbejdet et positivt skub.

”Det er blevet taget godt imod i bestyrelsen. Det har givet os meget input at arbejde med, og vi har fået rigtigt meget indarbejdet. Jeg føler mig dybt taknemmelig over den interesse, lokalområdet viser nationalparken,” siger Mika Leth Pedersen.