På ski i Nationalpark Mols Bjerge

17-01-2014

Ebeltoft Skiklub har takket været støtte fra Nationalpark Mols Bjerge fået professionelt udstyr til at udlægge langrendsløjper i dødislandskabet i Mols Bjerge

Selvom vinteren er mild, kan der stadig komme en periode med hvidt drys, og det er der mange mennesker, der går rundt og drømmer om. Selvom sne kan give visse trafikale vanskeligheder, glider langrendsski nemlig nu engang bedst på et underlag af hvidt sne.

Når Mols Bjerge næste gang er vinterklædt, kan skiløberne se frem til meget bedre løjper.

Ebeltoft Skiklub, der tæller godt og vel hundrede mennesker, har nemlig fornylig fået 24.500 kroner af Nationalpark Mols Bjerge til at købe professionelt udstyr til at lægge langrendsløjper ud i Mols Bjerge.

Udstyret til snepræparering er en sporsætter og en snesamler. Bestyrelsesmedlem og frivillig ildsjæl, Rolf Duedahl Nielsen, glæder sig til at bruge udstyret.

"Med de nye cykelstier som underlag, tegner det til, at vi fremover kan tilbyde en hidtil uset høj løjpestandard i bjergene. I dag bruger jeg en slæde, som jeg selv har fabrikeret til at lægge løjper ud. Folk griner højt, når jeg kommer med den. Det er også besværligt, og resultatet er ikke det samme som med ordentligt udstyr, som vi takket være Nationalparken nu får," siger Rolf Duedahl Nielsen.

Tre løjper til skifolket

Skulle sneen komme, sørger Ebeltoft Skiklub for, at der er tre langrendsløjper i Mols Bjerge.

Der er en lang løjpe på cirka seks kilometer fra Agri Bavnehøj til Fuglsø. Ruten er opmærket med røde stokke. Hertil kommer to sløjfer på den røde rute ved henholdsvis Strandkær og i de sydlige bjerge.

Klubben sørger altid for, at der på toiletbygningen i tilknytning til p-pladsen ved Agri Bavnehøj hænger et kort med løjperne. Fra næste sæson vil løjperne også være at finde på Nationalpark Mols Bjerges hjemmeside.

Der er ganske mange mennesker, der benytter sig af muligheden for en skitur i det bugtende landskab.

"Vi oplever, at folk står klar, når sneen kommer. De er ude på ski, før vi når at præparere løjperne. På sådan en weekend med flot vejr, vil folk bare ud på ski, og så kan p-pladsen ved Agri Bavnehøj godt være fyldt op," fortæller Rolf Duedahl Nielsen.

På højfjeldet i Nationalparken

Arbejdet med at udlægge løjper i bjergene starter allerede i september, hvor klubmedlemmer sætter stokke ud og rydder op, hvor løjperne skal gå. Når der kommer snefald, begynder selve arbejdet med at præparere langrendsløjper.

Bagefter nyder Rolf Duedahl Nielsen selv at stå på ski og synes, at Nationalparken byder på særlige skioplevelser.

"Mols Bjerge er højfjeldet i Danmark," siger han og smiler skælmsk, før han fortsætter: "Jeg var en dag kørt op i bjergene i påsken, hvor jeg måtte kæmpe mig lidt frem fra snedrive til snedrive. Men da fik jeg virkelig en overraskelse. Oplevelsen var simpelthen højfjeld i påsken. Det får man ikke andre steder i Danmark," siger Rolf Duedahl Nielsen.